donderdag 16 mei 2013

El Chícamo

... is de naam van een plaatsje, dat ligt tussen de grotere plaatsen Hondón de los Frailes en Abanilla en op ongeveer 60 kilometer vanaf Alicante-stad. In dat gebied, wat op de grens ligt van de provincies Alicante en Murcia, stroomt de Rio Chícamo. Daar hebben we vandaag met vrienden gewandeld. Wat ons door een van hen al een poos geleden beloofd was, werd bewaarheid. Het werd een van de mooiste wandeltochten welke we in onze omgeving maakten. 

We parkeerden onze auto's in het plaatsje Macisvenda om vanuit dat dorpje het wandelgebied in te lopen.


Al snel begon zich het -voor dit gebied- kenmerkende landschap te tonen. De bergen bestaan hier vaak voor een gedeelte uit zacht, kleiachtig materiaal, wat uiteraard met hoge snelheid erodeert.


Het materiaal laat zich op die plekken redelijk gemakkelijk bewerken, zodat de mensen welke dit gebied in het verleden bewoonden er soms holen in hakten, welke hun een onderdak c.q. huisvesting boden.


Wat verderop gaat het gebied over in een soort oase. Een oase, omdat het riviertje El Chícomo hier doorheen stroomt en voldoende water levert om bomen en planten te laten gedijen.


Stroomopwaarts lopend moet je het riviertje een aantal keer oversteken, wat hier en daar enige behendigheid vereist. Een goed evenwichtsgevoel bij het stappen op stapstenen in het water komt hierbij goed van pas.



Schitterend zijn de steenformaties. Naast kleiachtige structuren kom je ook veel grind tegen. Grind dat miljoenen jaren geleden werd gevormd, kwam opnieuw in aardlagen vast te zitten, welke zelf opnieuw versteenden. In deze structuren is het grindaandeel veruit het hardst. 



Soms kom je echt heel bijzondere structuren tegen.


In de bovenstaande kun je een liggend doodshoofd zien.

Verder stroomopwaarts word het terrein grilliger en kom er naast het 
"Slootje springen" bovendien wat klimwerk kijken. Maar voor ons, wandelaars, is dat enorm leuk om te doen. Als fotograaf hoopte ik dat iemand op een stapsteen mis zou stappen en een nat pak opliep, maar die hoop bleek tevergeefs. Helaas.
Leuk om te zien is, dat de wandelaars elkaar goed helpen om het terrein te bedwingen.



Na een poos soms kruip-door-sluip-door door hoog riet te zijn gelopen en nog wat mooie steenformaties te hebben gezien, eindigde onze bijzonder mooie tocht.




Hierna is de met behulp van de outdoor gps vastgelegde track te zien, alsmede wat details zoals gelopen afstand en het profiel van de tocht.




Opnieuw een bijzondere tocht welke we beslist nog eens over willen doen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten