maandag 14 oktober 2013

Spanje en feesten

 

 
Spanje en feesten

Vorige week woensdag 'lag alles hier plat': winkels en bedrijven waren gesloten.
Op die 9e oktober was het de jaarlijkse "Dag van de Comunidad Valenciana".
Het is één van de vele feestdagen en op déze dag wordt met nationale trots gevierd dat de Christenen de stad Valencia in 1238 op de Arabieren herroverden.

Afgelopen zaterdag, 12 oktober werd de Día de la Hispanidad gevierd.
Op déze dag wordt het Spaanse imperium gevierd, wat ontstond na de ontdekking van Amerika door Columbus.
In Madrid gaat deze dag gepaard met een militair defilé, waarbij Spanje aan de Koning en zijn vrouw zijn militaire kracht laat zien. Voor veel Spanjaarden is het opnieuw een heerlijke vrije dag.


Op 12, 13, 14 en 15 oktober wordt hier in El Campello het feest van de Moren en Christianen gevierd, dus nét zoiets als het regionale feest op 9 oktober.
Het begint met 'gevechten' op zee, vlak voor de kust, in de loop van de dag gevolgd door een optocht van de harmonie-orkesten en later op de dag een optocht van de Moorse en Christentroepen. Op de 13e en 14e oktober zijn er wéér gevechten; op de 15e een bloemenofferande, gevolgd door knalvuurwerk een processie door de straten welke wordt afgerond door een siervuurwerk.


Dít zijn slechts enkele van de vele feesten in Spanje.
Deze feesten zijn op de eerste plaats leuk voor de Spanjaarden (in het hele land en/of regionaal) maar ook voor de toeristen.
Wat ons betreft vooral de wel heel bijzondere optochten, waar vaak mooie en super- mooi verklede groepen mensen door de straten paraderen: dít is iets wat de meeste Nederlanders niet kennen, maar wat wel héél bijzonder is om te zien en mee te maken.

Naast de bijzondere muziek gaan alle feesten gaan gepaard met -voor Nederlandse begrippen -extreem veel- knal- en siervuurwerk, waarbij het siervuurwerk vaak ook overdag wordt afgestoken (hetgeen wij zonde vinden, omdat je het dan nauwelijks ziet).

Wat wèl zo is, is -hetgeen je je wellicht voor kunt stellen- dat deze festiviteiten Spanje en de Spanjaarden veel geld kosten: bijvoorbeeld organisatorisch, vrije dagen van alle betrokkenen en ook het vuurwerk.



Wij als Nederlandse gasten zijn blij met deze leuke typisch Spaanse feesten en gebruiken, maar tegelijkertijd realiseren we ons dat ook dit soort zaken een behoorlijke impact heeft op de momenteel slechte Spaanse economie.
Maar ja, hoewel er hier extreem veel van dit soort (vrije!) dagen zijn, kunnen we ook niet verlangen dat de Spanjaarden hiermee stoppen want het is, net zoals bij ons, ook voor hen mooi om tradities in ere te houden en zoals gezegd voor ons bijzonder.

Dit doet me denken aan het volgende 'waar gebeurd' verhaal.
Eens werd er een Spanjaard voor diens gruwelijke daden ter dood veroordeeld.
Maar hij moch vóór de voltrekking van het vonnis nog één wens doen.
De veroordeelde dacht even na en zei: ik wil ter dood gebracht worden op de dag dat er géén feest is".
Het zal u niet verwonderen dat de man nog steeds leeft!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten